091126-saab hopp lever

Hoppet lever för Saab

Risken för att Saab Automobile går i konkurs och avvecklas är överhängande då ägaren GM säger sig sakna intresse för att behålla den svenska biltillverkaren. Men hoppet för överlevnad finns ändå då det i dag kommit fram uppgifter som säger att ett flertal tidigare intressenter återigen visar intresse.

GM har inget som helst intresse av att driva vidare Saab. Orden kommer från personer med insyn i GM och som Dagens Industri har varit i kontakt med. En av huvudanledningarna till GM:s ointresse sägs vara Saabs dåliga försäljning med tapp på 65-70 procent på den europeiska marknaden under nuvarande år och endast 513 sålda bilar i USA under oktober.

Det ligger alltså nära till hands för GM att stänga av knappen för Saab Automobile och låta företaget gå i konkurs. Men en konkurs skulle bli kostsam, antagligen i miljardklassen, för ägaren GM eftersom återförsäljarnas avtal är skrivna med GM och inte Saab.

En konkurs skulle också bli smärtsam för Sverige då det har beräknats att 8 000 jobb skulle försvinna i vårt land. Det finns till och med siffror som pekar på upp mot 12 000 jobb. Av dessa är cirka 3 500 anställda på Saab medan övriga är anställda hos olika underleverantörer och liknande.

Trots de dystra uppgifterna om att GM överväger ett nedläggande av den svenska biltillverkaren så finns det ändå ett visst hopp som lyser upp i vintermörkret i Trollhättan. Dels står hoppet till den kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive, BAIC, som skulle ingått som delägare tillsammans med Koenigsegg Group om affären hade blivit av. Kineserna ser nu över sina alternativ och eventuellt kan ett bud på Saab finnas med i dessa, även om de inte har uttalat sig officiellt om det. Dels står hoppet också till amerikanska Merbanco som var med som en av tre i slutbudgivningen av Saab innan Koenigsegg Group drog det längsta strået.

Merbanco säger sig fortfarande ha intresse av Saab och säger sig även ha en plan utarbetad och färdig.

– Saab måste börja bygga bilar som köparna vill ha, och ta hand om sina kunder, säger Christoffer Johnston, chef för Merbanco, när Expressen kontaktar honom.

Utöver två nämnda eventuella intressenter kan det finnas fler med tanke på det 30-tal som fanns under början av året då GM gick ut och berättade att Saab är till salu.

Tisdagen den 1 december får vi alla hålla tummarna för att GM vid sitt styrelsemöte tar beslutet att dra igång en ny säljprocess med utvärdering av eventuella intressenter och inte väljer att lägga ned företaget.

Med tanke på tidigare intresse måste det finnas en tro i att Saab kan vända sina många år av ekonomiska förluster till plus.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!