090616-hummer-snålare

Hummer ska bli snålare i kinesisk ägo

Efterfrågan på suvar som drar närmare två liter milen är i dessa dagar inte jättestor. Detta var en av anledningarna till varför GM har valt att sälja Hummer. Hummers nya ägare – Sichuan Tengzhong – ska dock ta tag i saken och bygga snålare Hummer-bilar.

 I början av månaden stod det klart att det blir det kinesiska företaget Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery som köper svårt krisdrabbade Hummer av lika svårt krisdrabbade General Motors. Sichuan Tengzhong är ett privatägt företag som bland annat tillverkar betongblandare och stora truckar för byggen och olika industrier. Det kvarstår dock vissa frågetecken kring affären.              Det är inte helt säkert att den kinesiska regeringen godkänner Hummer-köpet. Sichuan Tengzhongs försök att slå sig in på personbilsmarknaden anses strida mot regeringens politik att försöka konsolidera landets bilindustri genom att driva fram fusioner. Sichuan Tengzhong är dock säkra på sin sak och säger till Reuters att affären kommer att vara avslutad under årets tredje kvartal.

Vad ett kinesiskt ägande kommer att innebära för det så typiskt amerikanska Hummer är en fråga som många analytiker ställer sig. En av de första åtgärderna som vidtas av Sichuan Tengzhong blir troligtvis att lansera nya Hummer H4. Den nya modellen har varit på gång länge men nu ska den äntligen sättas i produktion. Enligt Sichuan Tengzhongs vd Yang Yi ska nya H4 inte bli en vanlig Hummer i den bemärkelsen att den ska bli betydligt snålare än dagens modeller. H2 och H3 vill ha 2,0 respektive 1,4 liter per mil vid blandad körning. Det är siffror som gör en bildmodell svårsåld i dagens läge. Enligt Yang Yi utvecklas H4 för att dra 0,9 l/mil som mest. I intervjun med Bloomberg News vill han däremot inte säga när den nya modellen ska lanseras.

Yang Yi är även tydlig med att köpet av Hummer inte innebär att några arbetstillfällen flyttas från USA till Kina. Han räknar med att 3 000 amerikanska jobb säkras tack vare affären. Yang Yi säger även att det inte kommer att bli tal om några kinesiska Hummer-modeller. ”Det ska bara finnas ett Hummer”, säger han till Reuters. Hans målsättning är även att bredda Hummers marknad. I dagsläget säljs 70 procent av bilarna i Nordamerika.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!