Bilens Dag Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Hurra hurra – Bilens Dag i dag

I dag firas på motorbranschens initiativ Bilens Dag vilket i år sammanfaller med att bilen fyller 125.

Alla hjärtan har sin dag den 14 februari, kanelbullen firas den fjärde oktober och den 28 oktober ska bilen firas. Det vill i alla fall Sveriges motororganisationer som tagit initiativ till dagen. Mitt bland miljökrav, Euro NCAP-test och bränsleförbrukningssiffror vill intresseorganisationen Motormännen hylla bilen som samhällsfenomen och vad den betyder för folks frihet och rörlighet. 

 Du som läser det här har gissningsvis precis som den som skriver det här en särskild relation till automobilen, som för första gången såg dagens ljus den 29 januari 1886. Då gick Karl Benz Patent Motorwagen igenom den tyska byråkratin och bilen var officiellt född. 125 år senare har bilen blivit en av världens – och Sveriges – största industrier.

 – Bilen är oumbärlig för att svenskarnas vardag ska fungera. Det är också bilen som används överlägset mest vid resor inom Sverige. Det som tyvärr ofta glöms i debatten är glädjen och lusten att köra bil. Att manifestera detta med Bilens dag känns både angeläget och roligt, säger Motormännens koncernchef Maria Spetz.

 Hur man firar sin bil är helt individuellt, vi på Teknikens Värld firar med att granska och bevaka bilbranschen precis som förut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!