110803-hyr-grannens-bil

Hyr grannens bil över semestern

Sugen på att testa grannens nya bil? Företaget Flexidrive lanserar en tjänst som gör det möjligt för privatpersoner att hyra bilar mellan varandra.

Flexidrive grundades i år av studenterna och entreprenörerna Ahmed Al-Rahma från Stockholms Universitet och Magnus Engervall vid Handelshögskolan i Stockholm för att få folk att hyra ut sina egna bilar.

– Det finns i dag över fyra miljoner bilar i Sverige som skulle kunna hyras ut när de inte används. Målet med Flexidrive är att alla i Sverige ska kunna hyra en bil parkerad på sin egen gata, säger Ahmed Al-Rahma i ett pressmeddelande. 

Systemet går ut på att bilägare lägger upp sin bil på sajten och sen får folk som behöver en bil gå in och hyra dem direkt från ägaren. Bilhyrarna får se en lista på bilar som finns tillgängliga och kontaktar därefter bilägaren. Alla bilar får en egen profilsida där tekniska uppgifter om bilen står tillsammans med ett hyrespris som bilägaren själv bestämmer. 

Tack vare ett samarbete med försäkringsbolaget If garanteras att bilen är helförsäkrad under tiden som ägaren hyr ut sin bil. 

– Vi tycker det är intressant att samarbeta med och lära oss av Flexidrive som tillhandahåller en tjänst som aldrig tidigare funnits i Sverige, säger Michael Domeij som är specialist på motorförsäkringar på If. 

Flexidrive gör en körning mot vägtrafikregistrets rullor för att se att bilarna klarat kontrollbesiktning, att skatten är betald samt att bilen inte väger mer än 3,5 ton vilket är gränsen för att klassas som personbil.

Idén till företaget fick entreprenörerna Ahmed Al-Rahma och Magnus Engervall hösten 2010 vilket de nu alltså omsatt till verklighet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!