Foto: à-à-U

Hyundai E4U – är ett ägg framtidens fordon?

Kommer vi att åka runt i små ägg i framtiden? Hyundai har låtit sina ingenjörer tänka fritt kring framtidens transporter och ett av förslagen är äggformade E4U som skulle kunna vara ett aprilskämt.

De senaste tre åren har Hyundai anordnat en intern tävling där företagets alla ingenjörer får hitta på i stort sett vad som helst, bara det har att göra med framtida transportlösningar. En jury gallrar bland bidragen och väljer ut de bästa som sedan ställs ut på den årliga IDEA-festivalen i Seoul.

 Bland årets bidrag hittas en flygbil med gigantiska propellerarrangemang som ska få farkosten att hovra en bit ovanför marken. Någon av Hyundais ingenjörer har även skapat en hopfällbar cykel som ryms i utrymmet för ett vanligt reservhjul. Mest uppmärksammad är ”bilen” som heter E4U och har stora likheter med ett ägg.

 E4U är konstruerad för att köras i låga hastigheter i täta stadsmiljöer. Baktill finns två små stödhjul men framdrivningen och styrningen sköts av vad som kan beskrivas som ett halvklot. Föraren står på den platta sidan av halvklotet och kontrollerar hastigheten och färdriktningen genom att luta sig åt olika håll. Innan man ställer sig på/i E4U ska man dock lyfta av toppen på ägget och sätta den på huvudet. Då har man en kombinerad hjälm/vindruta som ser fullständigt livsfarlig ut om du frågar oss.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!