090210-hyundai-hed-6

Hyundai HED-6 – designad i och för Europa

Om knappt en månad öppnas portarna till Genèves stora bilsalong. Vi kan vänta oss en mängd nya modeller, och inte minst en hel del spännande koncept. Ett av dem är Hyundais ”urbana nomad”.

Koreanska Hyundai visar nu den första skissen som föreställer deras senaste koncept HED-6 . Vissa av er kanske kommer ihåg HED-5 från förra årets Genèvesalong. HED-5 var ett extremt kilformat MPV-koncept som vi varken hört ett knyst om eller sett röken av sedan dess. HED-6 ska till skillnad från HED-5 vara mer av ett crossoverkoncept, det vill säga en bil som är en blandning av i stort sett alla segment. I materialet som följer med bilden går att läsa att HED-6 är en första titt på vad som komma skall från Hyundai i suv-väg. Mycket tyder på att HED-6 är en förhandstitt på efterföljaren till Tucson, som kommer att byta namn till ix35. Ix35 blir en direkt rival till VW Tiguan och Toyota RAV4 med flera.

Det framgår med all önskvärd tydlighet att det främst är den europeiska marknaden Hyundai har i sikte när de arbetar på nästa generation suv-modeller. HED-6 ritades i Hyundais europeiska designcenter i tyska Rüsselsheim. Hyundais designers ska dessutom ha inspirerats av städer som Berlin, Paris och London. Därav kan man gissa sig till att Hyundais framtida suv/crossover-modeller inte kommer att trivas i terrängen. Att Hyundai själva kallar HED-6 för en ”urban nomad” säger även det en del om framtida modeller terrängduglighet. HED-6 ser dock ut att bjuda på en del spännande detaljer. Bakrutan ska till exempel vara tillverkad i en speciell ”högpresterande Lexan-plast”, vilket möjliggör den tredimensionella formen. I övrigt är det väl tilltagna karossveck som gäller och strålkastare som sveper långt upp på framskärmen. Kraften kommer från en turbomatad 1,6-liters GDi-motor som ger 175 hästkrafter. Även denna sägs vara en föraning om vad som kommer i framtida suv-modeller från koreanerna.

HED-6 blir inte ensam nyhet i Hyundais monter. Tredörrarsversionen av i20 begår premiär i Genève. Så gör även i30 Blue – den första Hyundai-modellen med stop/start-teknik.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!