100226-hyundai-i-flow

Hyundai i-flow rullar snålt

Hyundai skickar en riktig snåljåp till bilsalongen i Genève. Konceptbilen i-flow nöjer sig med endast 0,3 liter per mil. Dessutom blir det premiär för bränslecellsbilen ix35 FCEV.

 I förra veckan fick vi se den första bilden på Hyundais hybridkoncept i-flow som ska visas på Genèvesalongen. Bilden visade en till synes linjeskön konceptbil med långdragna och flödande linjer. Nu visar Hyundai en andra bild och nu blottas bilens front, som mest påminner om en konceptbil från Mazda snarare än något annat vi tidigare har sett från Hyundai.

Ful eller snygg? Ändamålsenlig är fronten i alla fall. Luftmotståndskoefficient anges till 0,25 Cd, vilket är en bidragande faktor till den låga förbrukningssiffran. Enligt Hyundai klarar sig i-flow på endast 0,3 l/mil och utsläppen stannar på 85 g/km. Det som finns under karossen hjälper naturligtvis också till. Här hittas en 1,7-liters dieselmotor med tvåstegsturbo som samarbetar med en elmotor och litiumjonpolymerbatterier. En sexstegad dubbelkopplingslåda sköter växlingarna. För att få till en så lät konceptbil som möjligt har Hyundai tagit hjälp av kemiföretaget BASF som framförallt har hjälpt till vid utformningen av interiören.

i-flow är inte den enda snåla Hyundai-nyheten i Genève. Förutom i-flow visar Hyundai även i10 blue, i20 blue, i30 blue, i30cw blue och ix35 blue. Blue är Hyundais tilläggsnamn för bilar som går lite snålare än de vanliga och alla bilar som ska visas i Genève släpper ut under 100 g/km, förutom ix35 blue som släpper ut 135 gram koldioxid per kilometer. start/stopp-system, lättrullande däck och aerodynamiska förbättringar är hemligheten. Men mest intressant är kanske bränslecellsbilen ix35 FCEV som gör sin publika debut i Genève. Bilen är en vidareutveckling av Tucson FCEV och Hyundai hoppas på masstillverkning redan 2012. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!