Hyundai i30 Kombi Foto: Glenn Lindberg och Peter Klemensberger

Hyundai i30 återkallas efter vårt älgtest

Vid vårt stora kombitest i Teknikens Värld nummer 12/2014 uppdagades grava styrproblem med Hyundai i30 – styrservon slutade att fungera mitt under älgtestkörningen. Vårt testresultat leder nu till att Hyundai Sverige gör en återkallelse. Men frågan är om det räcker?

Det ser inte så allvarligt ut vid en första anblick, när man tittar på filmen. Hyundai i30 kör in i älgtestet, girar åt vänster och fortsätter sedan bara rakt ut ur banan åt vänster när styrservoverkan försvinner. Inga höga hjullyft och inga enorma sladdar – resultatet blir bara några överkörda koner och en ond axel på föraren när ratten slår tillbaka.

Vad som hade hänt om samma styrproblem visat sig ute på vägen vill vi inte ens resonera kring, men det hade inte slutat med en ond axel. Därför är det bra att Hyundai Sverige direkt tar sitt ansvar då de, som de själva skriver i sitt svar (se ruta intill), ”ser mycket allvarligt på det som har inträffat”. Vilket är helt rätt, problem med styrningen är synnerligen allvarligt.

Totalt rör det sig enligt Hyundai Sverige om 2 370 i30-bilar tillverkade från oktober 2013 och framåt som berörs av återkallelsen och berörda ägare kommer att kontaktas för åtgärd. Nämnda åtgärd kommer att innebära en uppdatering av en mjukvara i styrservon.

Slutet gott, allting gott. Eller? Under processen kring testerna med Hyundai i30 har vi dels tagit del av läsekretsens erfarenheter och dels sökt över internet efter mer information. Och det vittnas om liknande bekymmer på andra håll. Dessutom har vi även fått vittnesmål om andra styrrelaterade bekymmer med Hyundai i30, och vi hade i vårt stora kombitest även bekymmer med Hyundai i40 genom älgtestet. Inte på samma sätt som med i30, men styrningen blev otroligt tung för ett ögonblick. Som att den elektriska styrservon överbelastades, men sedan började fungera igen.

Återkallelsen gäller för närvarande bara bilar i Sverige, men vi ställer oss frågande till om åtgärden verkligen borde begränsas till en enskild marknad.

Vi kan bli tvungna att återkomma i ärendet senare, men för närvarande har Hyundai i varje fall tagit sitt ansvar.

Short English version

Hyundai has decided to recall 2 370 copies of the i30 manufactured between October 2013 and June 2014 since a power steering failure occurred in Teknikens Värld's moose test.

At the moment the recall only applies to the Swedish market.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!