110512-hyundai-i40-sedan

Hyundai i40 Sedan premiärvisad i Barcelona

Hyundais nya mellanklassare i40 bröt mot traditionerna och lanserades först som kombi här i Europa. Men nu kan alla sedanfantaster glädja sig åt att i40 snart kommer hit även utan kombipåhäng.

Det pågår faktiskt en internationell bilsalong just nu, om än lite i skymundan. Barcelona Motor Show tillhör inte de största tilldragelserna i bilvärlden men bjuder ändå på några mindre nyheter. Hyundai passar till exempel på att lansera den europeiska varianten av mellanklassaren i40 Sedan i Barcelona.

Hyundai Sverige hoppas förstås mest på i40 Kombi men nog ska väl ändå sedanvarianten lyckas sno åt sig några kunder från konkurrenter såsom Volkswagen Passat, Ford Mondeo och Toyota Avensis bland många andra. Det böljande och egensinniga linjespelet är detsamma som på kombin och Hyundais designfolk har nästan lyckats trolla bort de traditionella sedanproportionerna. i40 Sedan ser nästan ut som en femdörrars halvkombi.

Sedanmodellen behåller samma axelavstånd (277 cm) som kombin men är med sina 474 centimeter 3 centimeter kortare än kombin. Vid lanseringen blir två bensin- och två dieselmotorer tillgängliga. Bensinmotorerna är på 1,6 och 2,0 liter och levererar 135 respektive 177 hästkrafter. Dieselmotorerna är båda på 1,7 liter och den minsta har 115 hästkrafter. Hyundai tror dock att den lite starkare 136-hästarsvarianten blir den riktiga storsäljaren i Europa. Med denna motor och sexväxlad manuell låda gör i40 Sedan 0-100 km/h på 9,7 sekunder, drar 0,38 l/mil och släpper ut 119 g/km. 115-hästarsversionen är ännu snålare och blir miljöklassad eftersom den släpper ut endast 113 g/km.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!