090819-hyundai-ix35

Hyundai ix35 ersätter Tucson

Hyundai Tucsons dagar är räknade, på Frankfurtsalongen tar efterträdaren ix35 över stafettpinnen. Med helt nya ix35 och en kraftigt ansiktslyft Santa Fe ska Hyundai försvara sin starka plats i suvsegmentet.

Öppnandet av Frankfurtsalongen den 15 september innebär slutet för Hyundais lill-suv Tucson. Efterträdaren ix35 står och stampar i kulisserna och redan nu får vi en första titt på den i och med två skisser och en detaljbild (två nya bilder adderade, en profilbild och en där vi ser fronten, se bildspelet nedan). Ix35 har en tuff uppgift framför sig, att axla arvet från Tucson blir ingen lätt uppgift.

En stor del av Hyundais framgång i Europa och Nordamerika på senare år har uppnåtts tack vare suv-modellerna. Cirka 63 000 exemplar har sålts i Europa per år och med det har Tucson tagit 20 procent av försäljningen i sitt segment. Även den något större Santa Fe har varit lyckosam och som mest uppnått en marknadsandel på 16 procent.

Hyundai har inte offentliggjort någon information om nya ix35 men med bilderna som hjälp ser vi att bilen tar ett stort designmässigt steg framåt jämfört med Tucson. Hyundai kallar sitt nya designspråk ”fluidic sculpture” och detta kunde för första gången ses på konceptbilen ix-onic från vårens Genèvesalong. Av de nya skisserna att döma bär ix35 stora likheter med konceptbilen, det är inte mycket som har ändrats. Enligt Hyundai innebär modellen även ett stort steg för Hyundai som märke. Ix35 är den första modellen som är utvecklad i och för Europa. Allt från formgivning och konstruktion till produktion har skett i Hyundais lokaler i Frankfurt. Ix35 siktar framförallt in sig på Europamarknaden men hoppas även nå framgång i USA där den behåller sitt gamla namn.

Hyundai  bekräftar även att ix35 får sällskap i Frankfurtmontern av den lite större suv-modellen Santa Fe som ska visas i ny form. Enligt Hyundai rör det sig om ett kraftigt ansiktslyft som omfattar allt från design till drivlina, styrning och hjulupphängning. En nyhet är även Hyundais nyligen presenterade R-diesel.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!