090703-hyundai-gashybrid

Hyundai lanserar första gashybriden

Den 8 juli startar försäljningen av världens första gashybrid. Hyundai Elantra LPI HEV blir den första produktionsbilen som kombinerar gasdriven förbränningsmotor med en elmotor.

Sydkoreanska Hyundai är på väg att få de japanska konkurrenternas hybrider att se förhållandevis miljövidriga ut. Medan de japanska hybriderna alltjämt är beroende av vanlig bensin för att rulla har Hyundai valt att satsa på gasdrift – närmare bestämt gasol (LPG). Elantra LPI HEV  lanseras officiellt den 8 juli på hemmamarknaden, men särskilt intresserade kunder har redan lagt beställningar på sina exemplar. Hyundai är dock inte de enda som är inne på gashybridspåret. Redan på förra årets bilsalong i Los Angeles visade Toyota sin gas/eldrivna Camry CNG Hybrid Concept, som dock drivs med bio-/naturgas. Hyundais gas-Elantra som visades för första gången i Seoul i våras blir dock först ut på marknaden.

Hyundai utlovar koldioxidutsläpp på 99 gram per kilometer och en gasförbrukning på 0,56 l/mil. Det motsvarar ungefär 0,46 liter bensin per mil. Enligt Hyundai är det 47 procent bättre än vad en vanlig automatväxlad Elantra mäktar med. De sydkoreanska kunderna kan därmed glädja sig åt ett litet bränslekonto. I Sydkorea är gasolen bara hälften så dyr som bensinen.

Elantra LPI HEV är en så kallad mild hybrid och använder sig av en 1,6-liters gasmotor som ger 114 hästkrafter som mest. Elmotorn bidrar med 20 hästar. Kopplade till en steglös CVT-låda gör de båda motorerna Elantra LPI HEV tillräckligt snål för att i hemlandet klassas som en SULEV (Super Ultra Low Emission Vehicle). Gas-Elantran blir även en av världens första bilar som använder sig av de avancerade litiumpolymerbatterierna som är effektivare, billigare, stryktåligare och tål dessutom fler ur- och uppladdningar än litiumjonbatterier.

Dessvärre har Hyundai bestämt sig för att Elantra LPI HEV bara ska säljas på hemmamarknaden. Någon Sverige-lansering är inte vänta inom den närmaste tiden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!