Hyundai och Kia utreds för flera dödsfall – krockkuddar löstes inte ut

Denna gång rör det inte japanska Takata utan Hyundai och Kia som kopplas till fyra dödsfall och sex skador efter att krockkuddar inte löst ut vid kollisioner.

Koreanska Hyundai och Kia är under lupp i USA sedan ett flertal olyckor under de sex senaste åren har lett till fyra dödsfall och sex fall av skadade personer. Orsaken tros vara att krockkuddarna inte har löst ut vid kollisionsögonblicket.

De tragiska olyckorna har skett i bilar av modellerna Hyundai Sonata och Sonata Hybrid (bilden ovan) tillverkade 2011 samt Kia Forte och Forte Koup tillverkade 2012 och 2013.

Orsaken till att krockkuddarna inte lösts ut är ännu inte fastställd med tros vara överbelastning i elsystemet. Tyska ZF är leverantör av detta system och har därför av Hyundai och Kia involverats i ärendet. Det har alltså inte med Takatas krockkuddar att göra.

425 000 bilar kan vara berörda av problemet. Tidigare i år återkallade Hyundai 155 000 exemplar av Sonata för att kontrollera elsystemet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!