080326-hyundai-bränslecell

Hyundai visar bränslecellsbil om fyra år

Hyundai gör en storsatsning på miljövänlig teknik. Nästa år kommer den första hybridmodellen från koreanerna och redan 2012 ska en mindre skara bränslecellsbilar produceras.

Hyundais tillkännagivande kom egentligen inte som någon överraskning. Miljösatsningen offentliggjordes endast dagar efter att Toyota gick ut med att de börjar sälja Prius och Camry hybrid i Hyundais hemland Sydkorea. Tydligen såg Hyundai detta som en direkt krigsförklaring och snabbar därför på utvecklingen av sin egen hybridteknik. Till följd av stigande oljepris och ökande miljömedvetande bland kunderna tror Hyundai att det kommer att säljas mer än en miljon hybridbilar årligen innan 2010. Den jättekakan vill Hyundai ha en stor smula av.

Den första modellen som bestyckas med hybridteknik blir Elantra av 2009 års årgång. Den kommer att drivas av el och gasol. Gasol kan tyckas vara ett något udda val av drivmedel, men i Sydkorea är gasolen tillgänglig i stor utsträckning. Den globala marknaden för gasol är, utan att överdriva, ganska liten. Därför kommer en mer konventionell bensinhybrid för resten av världen någon gång under 2010.

Den riktigt intressanta nyheten är att Hyundai säger sig kunna producera bränslecellsbilar för allmänheten redan 2012. Sedan fem år tillbaka har Hyundai experimenterat med bränslecellstekniken och sedan en tid tillbaka rullar ett antal testbilar i Sydkorea och Kalifornien. 2010 ska testflottan utvidgas till 500 bilar och två år senare ska en småskalig serietillverkning börja. En fråga som Hyundai måste finna ett svar på innan dess är var bilarna ska tankas.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!