101123-hyundai-kia-toyota

Hyundai/Kia större än Toyota i Europa

Hyundai Motor Group har passerat Toyota som den största asiatiska bilkoncernen i Europa. Hittills i år har sydkoreanerna sålt fler bilar i Europa än det krisdrabbade Toyota.

Sydkoreanska Hyundai Motor Group, där framförallt Hyundai och Kia ingår, har lyckats med bedriften att peta ned Toyota från tronen som den största asiatiska biltillverkaren i Europa. Enligt nya siffror från European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) ökade sydkoreanernas europeiska försäljning med fyra procent under årets första tio månader. Det handlar inte om någon jättestor ökning men det räckte ändå för att passera den tidigare asiatiska ettan Toyota.

Toyota drabbades nämligen svårt av de stora återkallningarna och den förtroendekris som följde. Den totala försäljningen på 511 754 bilar räckte inte för att matcha Hyundai-gruppens 521 369. Under perioden januari-oktober i år minskade Toyotas, inklusive Lexus, försäljning med 17 procent.

– Hyundai och Kia har tydligt gynnats av Toyotas massiva återkallningar. De har också utökat sina produktportföljer i Europa och gett kunderna större valmöjligheter, säger analytikern Ahn Sang Joon till nyhetsbyrån Bloomberg.

Hyundais och Kias gemensamma marknadsandel uppgår nu till 4,5 procent, vilket är en förbättring med 0,4 procent jämfört med samma period förra året. Toyota har däremot tappat från sina tidigare 5 procent till den nuvarande andelen på 4,4 procent. Den europeiska bilmarknaden har totalt sett backat hittills i år. Under årets första tio månader har det sålts fem procent färre bilar än samma period förra året. Nissan står för den största ökningen med 13 procent.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!