070329_hyundai-genesis

Hyundais nya lyxlimpa

Grandeur är Hyundais lyxigaste modell, just nu. Redan nästa år kommer en ännu vräkigare modell. Här är konceptbilen Genesis.

Den 6 april slås portarna upp till New York International Auto Show. I koreanska Hyundais monter kommer konceptbilen Genesis att utgöra den riktiga stjärnan.

Gensis är Hyundais helt klart lyxigaste sedanmodell hittills. Bilen är försedd med en V8 på 4,6 liter, effekt drygt 300 hästkrafter. Kraften når bakhjulen via en sexväxlad automatlåda och 0-100 km/h ska kunna vara avklarat på runt sex sekunder.

Med Genesis vill Hyundai ta upp kampen mot BMW (5-serien) och Mercedes (E-klass). Hyundai nämner också att deras bil är lättare än just dessa nämnda konkurrenter. Men låg vikt är inte allt. Det hade legat betydligt mer rätt i tiden att visa en hybridmodell eller en lyxsedan med ren dieselmotor.

Det mest innovativa i Genesis sägs vara ett nytt antisladdsystem. ESC (Electronic Stability Control) samlar hela tiden in data från flera av bilens system för att vid ett eventuellt ingripande kunna verka så effektivt som möjligt. Aningen luddig förhandsinformation tyvärr.

Bilen ska börja säljas i USA redan nästa år. Namnet blir förmodligen i50, eftersom Hyundai håller på att ändra beteckningar på alla sina modeller. Om och när bilen kommer till Europa är oklart.

– Genesis är en manifestation över Hyundais strävan att kunna leverera produkter av världsklass i alla segment, sammanfattar John Krafcik på Hyundai Motor America.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!