Volvo 164

I dag är det Volvo-bilens dag igen!

Än en gång står det 14 april i våra kalendrar vilket än en gång innebär att det Volvons dag, eller Volvo-bilens dag som vi kallar dagen. Fram med pärlan, om du har en, och mys extra mycket med din jubilar.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Om du är katolik kanske du uppmärksammar martyren Tiburtius som för ungefär 1 800 år sedan begravdes denna dag. Är du USA-patriot kanske du sörjer att det i dag är 150 år sedan president Abraham Lincoln blev skjuten under en teaterföreställning i Washington. Är du mer marin av dig kanske du fäller en tår över att i dag är det exakt 103 år sedan RMS Titanic kolliderade med ett isberg under sin jungrufresa.

Men är du bilälskare finns det bara en grej att uppmärksamma i dag, nämligen Volvo. För i dag är det Volvons dag.

Den 14 april 1927, alltså för exakt 88 år sedan, strax före klockan tio på förmiddagen körde försäljningschef Hilmer Johansson ut Volvos första serietillverkade bil genom fabriksportarna på Hisingen. Bilen var ÖV4, Öppen Vagn 4 cylindrar, som populärt kom att kallas Jakob.

Om två år fyller Volvo jämnt igen, 90 år. På 88-årsdagen till ära bjuder vi här nedan på ett bildgalleri på Volvos minnesvärda modeller mellan 1927 och 2000 samt en kort resumé av Volvos första 80 år i livet. Vill du fördjupa dig i ÖV4, Volvos bildande och åren därefter kan du läsa vår artikel från förra året här.

Grattis till 88 år, Volvo!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!