I dag firar vi V8-motorn högt och ljudligt

Om två dagar är det alla korvars dag, och visst är korv gott, men vi fokuserar på någonting helt annat och ännu bättre – nämligen V8:an eftersom det är i dag, den 10 mars, är V8-motorns dag.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

För, på dagen, exakt 84 år sedan började Henry Ford att serieproducera sin egengjutna V8-motor. Ett nytt sätt att tillverka motorn gjorde att V8:an blev populär och försäljningen tog fart. Inom kort blev V8-motorn något av USA-bilarnas signum.

För att hedra just V8:an och Henry Fords genombrott för över åtta årtionden sedan är den 10 mars numera känd som V8-motorns dag. Det firar vi med att dels visa er den ovanstående härligt mullrande V8:an i en Ford Mustang GT 390 Fastback från 1968 à la Bullitt-mustangen och dels med att bjuda er på nedanstående lista som streamingtjänsten Plejmo bjuder på för att belysa härliga filmer där V8-motorer utgör en stor del av handlingen. Dagen till ära bjuder de dessutom på gratis streaming av filmen Taxi, den ser du här, men utan kostnad endast i dag.

Sköna V8-filmer

The Fast and The Furious:

Första delen i den nu klassiska filmserien har fått en hel generation att älska gaturacing och neonlampor. I filmen möts vi av Los Angeles bakgator och biljakter in i all oändlighet.

Driven

I denna actionthriller följer vi Silvester Stallone som en före detta racingförare. Han gör comeback i racing-cirkusen som mentor åt en ny ung racerstjärna som är mitt uppe i en drömsäsong.

Drive

Nicolas Widings Refn mästerverk Drive handlar om Hollywood-stuntföraren som extraknäcker som flyktbilschaufför om nätterna. Denna rafflande historia och en Ryan Gosling som går på högvarv skapar magi.

Rush

Filmen som handlar om en av sportvärldens största rivaliteter någonsin, James Hunt mot Niki Lauda. En rivalitet som tog sin plats mitt under Formel 1s guldålder. Retro-feeling i hög fart.

Bullitt

En klassiker. Steve McQueen som polisen Frank Bullitt som arbetar hårt för att gripa en mördare på rymmen. Filmen innehåller också vad som nog får klassas som en av de bästa biljakterna genom alla tider.

Death Proof

Quentin Tarantino-filmen innehåller en av de mest episka biljakter som setts under de senaste årenstuntmannen Mike bjuder upp till en jakt utöver det vanliga.

Mad Max Fury Road

Storvinnare på senaste Oscarsgalan då den plockade hem hela 6 Oscars-statyetter. En enda lång jakt genom ett ödelagt och postapokalyptiskt landskap med Tom Hardy och Charlize Theron  är väl värd att se

Starsky & Hutch

Film-remaken av den klassiska tv-serien från 70-talet där en av huvudrollerna faktiskt är en bil, en riktig muskelbil, nämligen Ford Gran Torino. Filmen i sig erbjuder en klassisk biljakt och många goda skratt.

Taxi

Daniel är Marseilles snabbaste pizzabud som äntligen startat eget som taxichaufför. Hans bil är den häftigaste, mest vältrimmade kärran en taxikund satt sin fot i.

Taxi kan du just i dag se gratis på streamingtjänsten Plejmo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!