110802-japaner-japaner-japaner

I tsunamins spår – Toyota och Mazda redovisar förlust

Både Toyota och Mazda visar förluster i spåren av tsunamikatastrofen i Japan i mars i år. Likaledes japanska Mitsubishi går dock mot strömmen och redovisar en vinst på 55 miljoner dollar senaste kvartalet.

Som vi tidigare berättat om har flera japanska biltillverkare drabbats hårt av den jordbävning och efterföljande tsunami som drabbade landet den 11 mars i år. Detta finns numera också svart på vitt, eller snarare rött på vitt, i flera av de japanska biltillerkarnas kvartalsrapporter som har presenterats i dagarna. Dessutom är kursen på den japanska yenen allt annat än fördelaktig för de exportberoende bilföretagen.

Det bilföretag som drabbats hårdast av produktionsstörningar i samband med katastofen var Toyota, försäljningen sjönk dramatiskt både på hemmamarknaden och på den viktiga nordamerikanska marknaden. Samtidigt har det senaste året varit tufft för Toyota med massåterkallningar av bilar med problem med gaspedalen. Allt detta syns tydligt i Toyotas kvartalsrapport som presenterades i dagarna, där fjolårets vinst på 2,45 miljarder dollar har bytts ut mot en förlust på 1,4 miljarder dollar. Mycket pengar, men ändå inte riktigt så stora förluster som vissa bedömare räknat med, och Toyota har också skrivit upp årsproduktionen från tidigare siffror.

Ett annat japanskt bilföretag som redovisats sin kvartalsrapport i dagarna är Mazda. Även här är siffrorna röda, och även om inte Mazdas direkta fabrikskapacitet påverkades i jordbävningen har många underleverantörer fortfarande stora problem. Försäljningen har sjunkit med 11,3 procent och förlusten för senaste kvartalet landade på 285 miljoner dollar. Detta att jämföra med en vinst på 79 miljoner dollar i fjol. Den höga yenkursen har enligt uppgifter från biltillverkaren påverkat resultatet negativt med drygt 38 miljoner dollar.

Av de japanska bilföretag som redovisat sina siffor i dagarna går Mitsubishi mot strömmen, när de andra japanska biltillverkarna redovisar förluster vänder istället Mistubishi till en vinst på 55 miljoner dollar. Företaget har också höjt sin förväntade försäljning till 518 000 bilar i år, en uppskrivning med 8 000 bilar från tidigare uppskattningar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!