100224-infiniti-diesel

Infiniti lanserar sin första dieselmotor

Det har tagit 20 år men nu är Infiniti äntligen redo att lansera sina första bilar med dieselmotorer. En 234 hästar stark V6-diesel debuterar i suvmodellerna EX och FX. Premiär i mars.

 Nissans lyxmärke Infiniti har nu funnits på den europeiska marknaden i ungefär ett år men det är först i sommar Infiniti kan börja konkurrera på riktigt. Vi européer är som bekant dieseltokiga och ett bilmärke utan en dieselmodell i Europa är chanslöst. Nu gör sig Infiniti redo att lansera den allra första dieselmotorn i märkets 20-åriga historia. Motorn premiärvisas på bilsalongen i Genève i mars och försäljningen startar i sommar.

Den efterlängtade motorn är en treliters V6-diesel som ger 238 hästkrafter och hela 550 Nm i vridmoment som är tillgängligt mellan 1 750 och 2 500 r/min. Först ut att få den nya motorn är suv/crossover-modellerna EX och FX. Senare kommer även Infiniti M att kunna fås i dieselutförande. När dieselmotorn sitter i EX kallas ekipaget EX30d och klarar 0-100 km/h på 7,9 sekunder. FX30d behöver 8,3 sekunder på sig för att komma upp i 100 km/h. Förbrukning och utsläpp för EX30d anges till 0,84 l/mil och 224 g/km medan FX30d vill ha 0,9 l/mil och släppa ut 240 g/km.

Infiniti kan inte ta åt sig hela äran för den så kallade V9X-motorn. Renault lanserade samma motor redan 2008 i Laguna Coupé. Infinitis version skiljer sig dock från ursprungsmotorn. Tillsammans med motortekniker från Renault har Infiniti omarbetat motorn för att passa japanernas önskemål. Det innebär bland annat att den nya versionen har nya grenrör, nytt insprutningssystem, ny turbo och ny oljesump. Allt för att ge rappare gasrespons. Motorblocket är för övrigt tillverkat av grafit och gjutjärn, Compacted Graphite Iron (CGI) som är starkare och lättare än konventionella block. Motorn byggs i franska Cleon tio mil utanför Paris och är utvecklad för att kunna användas för fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar. Den nya dieselmotorn kommer framöver att användas i fler bilar från Renault och Nissan.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!