Foto: patrik lindgren.0707-872894.patrik@mediaempire.se

Inga hälsokontroller av äldre förare

Trots krav från flera håll på att införa regelbundna hälsokontroller för äldre, blir det inget sådant förslag i den kommande körkortsutredningen. Lösningen ses som för drastisk enligt regeringens utredare.

Det är väldigt många som skulle vilja se regelbundna hälsokontroller, alltså läkarundersökningar, för äldre personer och på så sätt ta reda på deras lämplighet för fortsatt körkortsinnehav. Ute i Europa är det väldigt vanligt med läkarundersökningar med jämna mellanrum för att få behålla körkortet.

Men denna lösning vill den regeringens utredare Björn Hansson inte se i Sverige. Han tycker helt enkelt att den är för drastisk, erfar TT.

Men enligt en av frågans pådrivare, socialdemokraten Susanne Eberstein, är den alldeles för känslig då de 1,5 miljoner pensionärerna i landet är viktiga väljare.

– Precis som vapentillstånden är körkort en känslig politisk fråga. Helst skulle jag också vilja ha återkommande körkortsprov men det skulle bli för dyrt, säger hon till TT.

Som exempel tar Susanne Eberstein sig själv. Hon tog körkort för 40 år sedan, på den tiden då man fick kort för både bil och mc på en och samma gång. Sedan dagen hon fick lappen i handen har hon inte kört en meter. Ändå är det ingen som betvivlar hennes rätt att köra.

– För 20-30 år sedan fanns det inte så många äldre med körkort. Nu ökar antalet hela tiden. Vi kan inte bortse från att det finns livsfarliga bilister ute på vägarna, säger hon.

Kritiken mot det nuvarande kontrollsystemet har tidvis varit ganska hård. På grund av det, samt att EU ifrågasatt systemet, utsåg regeringen en körkortsutredning som skulle förbättra dess utformning.

– Vi har ett läge där den kontroll man har på lämpligheten som körkortsinnehavare ligger i att kortet blir utbytt var tionde år, och det är i väldigt liten grad som läkare anmäler olämpliga förare. Vi tillsatte utredningen för att titta på det här, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Om en svensk läkare märker att en patient är olämplig som förare är det läkarens likt att rapportera detta. Men eftersom detta anses kunna skada relationen mellan läkare och patient väljer förstnämnda hellre en enklare utväg – en överenskommelse om att patienten ska sluta köra bil. Men överenskommelserna följs inte upp, enligt Vägverket.

Fakta om indragna körkort

Antalet återkallade körkort har stigit sedan mitten av 1990-talet, men inte tillräckligt enligt Vägverket.

För drygt tio år sedan återkallades omkring 1 000 körkort om året. 2003 drogs 2 500 in, och 2007 2 800.

Anmälningarna från läkare av uppenbart olämpliga bilförare uppgick 2007 till 2 288 personer, i snitt 39 per 100 000 förare.

Variationen är dock mycket stor mellan läkare i olika län, från 80 anmälda per 100 000 i Västerbotten till färre än 10 per 100 000 i Uppsala.

Källa: Vägverket (TT/SVT)

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!