Inget LOL eller WTF på nummerskyltar

Det blev avslag från Transportstyrelsen för en kvinna från Kungsbacka som ville ha förkortningarna LOL och WTF på sina personliga registreringsskyltar. Men hon är inte ensam om att vilja ha olämpliga bokstavskombinationer på sin bil.

Enligt Transportstyrelsen är det inte okej att ha förkortningen WTF. Orsaken är att bokstäverna kan uppfattas som stötande av medtrafikanter som kan stötas av bokstavskombinationen som går att utläsa som What The Fuck, internetförkortning för ”vafan” eller ”vad i helvete”. 

 – I och med att man kan uppfatta förkortningen som en svordom har vi sagt nej till skylten. Det är ju alltid en bedömningsfråga det här. Vi kan säga ja eller nej när frågan kommer, men vi har inga riktlinjer.

 Men WTF finns ju på vanliga skyltar också?

 –När det gäller en bokstavskombination i registret går det inte att gå in och ändra, det kan vi inte göra hur som helst. Vi gör revideringar men de görs med flera års intervaller, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

 Kvinnan hade även sökt rättigheterna till den lite vänligare registreringsskylten LOL som står för Lauging Out Loud, eller ”skrattar högt”, men där gick hon bet en gång till. Enligt Transportstyrelsens hemsida är den nämligen redan registrerad på en Renault Clio, årsmodell 1995. Vad som retar till skratt på just den bilen framgår däremot inte.

Detta gäller för personliga registreringsskyltar:

Skylten är, efter godkännande, personlig och får bara användas på ett fordon som man äger eller leasar.

Man äger rätten till den personliga registreringsskylten i tio år.

Transportstyrelsen kan upphäva rätten till den personliga beteckningen.

Det vanliga registreringsnumret är det man ska använda för att betala fordonsskatt, besiktning, försäkring och så vidare.

Identifieringsmärket med information om vanligt registreringsnummer och chassinummer måste sitta på plats på bakre höger sidoruta, eller motsvarande. Det får man samtidigt som de personliga skyltarna.

De personliga skyltarna går att flytta mellan bilar men det ska anmälas till Transportstyrelsen.

Utomlands måste det framgå av registreringsbeviset att din bil har en personlig skylt. Går resan utanför EU rekommenderar Transportstyrelsen att använda de vanliga skyltarna.

Källa: Transportstyrelsen

Andra skyltar som nekats av Transportstyrelsen under 2012:

B1TCH

LOL WTF

MBSUCKS

FAXE

Källa: Transportstyrelsen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!