Invictus – superbil med spanskt temperament

Kan du nämna några spanska supersportbilar? Det är lättare sagt än gjort, men här har vi i alla fall en, vid namn GT-21 Invictus från företaget Aspid Cars.

Andelen supersportbilstillverkare med Spanien som hemmabas är påfallande få. I jämförelse med likaledes sydeuropeiska Italien lyser de namnkunniga sportbilarna från Spanien med sin frånvaro (a.d. Tramontana, kanske någon säger, men vem minns den sådär på rak arm?). En av de relativt få spanska spotbilstillverkarna är Aspid Cars, och nu har deras senaste skapelse presenterats.

Bilen heter GT-21 Invictus, och finns än så länge bara på datorrenderade bilder, vad det verkar. Men till skillnad från många andra lycksökande sportbilsprojekt, som visar upp ett gäng datorbilder och sedan försvinner spårlöst från världskartan, så har faktiskt Aspid redan en modell i produktion – Lotus Seven-liknande (fast på steroider) bilen Super Sport, som vi berättade om redan 2008.

Nya GT-21 Invictus ska komplettera Super Sport genom att vara större och mer kraftfull, säger chefsdesignern, tillika företagets grundare, Ignacio Fernández Rodriques (låter inte det spanskt, så säg?). Bilen kommer att byggas runt ett lättvikschassi av modell "space frame" med samma typ av aluminium som används i flygindustrin kombinerat med höghållfasthetsstål och kompositmaterial i karossen. Detta ska hjälpa till att hålla nere vikten till låga 990 kg.

Invictus är hela sju decimeter längre än företagets lilla Super Sport-modell, och mäter in på 445 centimeter. Övriga yttermått inkluderar en bredd på 188 centimeter och en höjd på 123 centimeter. Under huven kommer Invictus, likt Super Sport, få BMW-maskineri, men medan lillebror får nöja sig med en 398-hästars tvålitersmotor kommer GT-21 Invictus att få en 4,4-liters V8 på 450 hästar. Dubbelkopplingslåda med paddlar på ratten får ner kraften till det bakre hjulparet. Prestandasifforna blir också imponerande, då Invictus väntas ta sprinten från 0-100 km/h på under tre sekunder. Toppfarten blir 300 km/h.

Produktionstakten kommer att bli ungefär 250 bilar årligen, som var och en har en prislapp som inte ännu avslöjats. Vill du se rörliga bilder på bilen, se filmen nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!