060929_ford_iosis

Iosis X är det maffigaste på länge från Ford

I en turbulent tid för Ford kommer ljus i mörkret. Det är en konceptbil som kallas för iosis X och den ska ta Parissalongen med storm.

Det lär den också göra. iosis X är kanske det häftigaste vi sett från jätten Ford. De väljer att hänga på den gående CUV (Crossover Utility Veichle) trenden men på sitt eget lilla vis.


Det första som slår är antagligen fälgarna. Det är verkligen någonting helt nytt Ford har hittat på och det ser mer ut som ett projekt från en av de stora fälgtillverkarna är Fords europeiska designkontor.


Den enorma fronten är det andra som direkt slår en. Tänk dig samma front som sitter på nya Ford Mondeo men konverterad till Audi Q7-storlek så har du iosis X front. Lyktorna är egentligen inte särskilt stora men med hjälp av kromade detaljer och lister runt om skapas en illusion om att lyktorna är rent enorma.


Backspeglarna är också något helt nytt. I stället för att sitta vid a-stolpens nedre fäste där de normalt håller till på personbilar så hänger de nu ner en aning men mer rakt ut från a stolpens övre fäste i taket. Man kan säga att det ser ut som iosis X har fått hundöron.

Rent storleksmässigt ligger iosis X i c-segmentet som blir allt mer packat med både bilar och koncept. Ford nämner tyvärr inte vad det blir för motor men i och med dess storlek kan vi gissa att de som finns i Focus ligger nära till hand.

Insidan är precis som utsidan något som vi aldrig sett från Ford tidigare. Den orangea färg som används till Fords ST-modeller syns på utvalda ställen, bland annat en hel del på ratten och mittkonsolen. Ett taktiskt drag av Ford som med den färgen ger ett väldigt positivt och optimistiskt uttryck. De ser ljust på framtiden helt enkelt och visar det klart med iosis X. Tyvärr så är detta enbart en designstudie som vi inte kommer att få se på riktigt, det är dock en indikation på vad vi kan vänta oss av Ford i framtiden, i alla fall rent designmässigt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!