101123-peugeot 504 iran Foto: patrick@curtet.com

Irans president auktionerar ut sin Peugeot 504

Vad skulle du säga om att ha en vit Peugeot 504 från 1977 ståendes i ditt garage? Vad skulle du säga om att ha Irans presidents Peugeot 504 från 1977 i ditt garage? Hur som helst, just presidentens bil ska auktioneras ut och kan i princip bli din.

En klassisk bil är på väg att auktioneras ut, kanske inte en klassisk samlarbil men eventuellt finns det ett intresse för den med tanke på vem som äger den för tillfället. Bilen är en vit Peugeot 504 och ägare är Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Det är nyhetsbyrån AFP som berättar att den vita Peugeoten från 1977 ska auktioneras internationellt och att pengarna den inbringar ska gå till ett bostadsprojekt i Iran kallat Mehr. Projektet är inriktat på att skapa överkomliga bostäder för låginkomstfamiljer. Med tanke på projektets fina ändamål får man hålla tummarna för att bilen väcker stort intresse och att priset därmed kan drivas upp.

President Ahmadinejad kan låta sniken som auktionerar ut sin gamla Peugeot men enligt den deklaration han fick genomgå när han tillträdde presidentposten 2005 äger han endast ett 175 kvadratmeter stort hus i östra Teheran i ett område av lägre medelklass. Dessutom hade han två bankkonton samt sin vita Peugeot. Hur mycket detta stämmer med verkligheten låter vi vara osagt, men presidenten själv kallar sig gärna för ”folkets president” och ”de fattigas vän”.

Peugeot 504 tillverkades mellan 1968 och 1983 och var föregångare till 505 som i sin tur var föregångare till mer moderna 405. Även om Peugeots produktion av 504 upphörde för 27 år sedan fanns det licensierad produktion som pågick till så sent som för fyra år sedan (den kinesiska pickup-versionen som pågick ytterligare tre år är ej inräknad). Bland annat fanns det en fabrik i Egypten som tillverkade 504 och det är därför 504 fortfarande kan ses på de torra asfaltvägarna i det ökenmärkta landet. 505 är dock en betydligt vanligare syn i Egypten.

Peugeot 504 fanns i flera olika karossutföranden – fyrdörrars sedan, kombi, coupé och cabriolet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!