Israel ska bli elbilarnas hemland

Den israeliska staten subventionerar ett helhetskoncept för elbilar. Med hjälp av bland andra Renault och Nissan vill man skapa en helt tyst och miljövänlig personbilstrafik fri från fossila bränslen.

Med generösa skattesubventioner ger den israeliska staten sitt stöd till ett landstäckande helhetsprojekt för elbilar. Med aktivt stöd från president Simon Peres ska Israel bli ett testlaboratorium där elbilarnas användbarhet ska utvärderas i det verkliga livet. Den israelisk-amerikanske it-entreprenören Shai Agassi har dragit in 1,3 miljarder kronor i riskkapital till sitt företag Project Better Place. Med den dryga miljarden som startkapital ska Shai Agassi bygga upp ett nät av laddningsstationer där det även ska finnas möjlighet till snabba byten av tomma batterier.

Shai Agassis vision är att sälja elbilar enligt samma princip som för mobiltelefoner. Kunderna får köpa bilarna till ett rabatterat pris och binder sig samtidigt till att betala en månadsavgift, som bestäms utefter hur många mil som körs. Hela projektet går ut på att ingen ska behöva bekymra sig för oljeprisets svängningar. Shai Agassi är övertygad om att det blir billigare att köra en elbil på hans sätt än motsvarande bensinbil.

Shai Agassis företag Project Better Place ska leverera lithium-ion-batterier som ska klara av att driva en bil över en sträcka på 15-20 mil. De flesta Tel Aviv-bor sägs köra cirka 7 mil per dag. Företaget ska som sagt även stå för den infrastruktur som behövs för att hålla bilarna rullande. Renault och Nissan ska leverera bilarna. 2011 säger man sig kunna massproducera en lätt elbil lämplig för stadstrafik. Troligen blir det elversioner av redan existerande modeller, som till exempel Megane sedan.

Shai Agassi tror att ett par tusen bilar kommer att rulla på de israeliska vägarna redan nästa år. Vid slutet av 2010 tror han att bilarna kommer att vara så många som cirka 100 000. Israels bilpark består idag av cirka två miljoner bilar, varav tio procent byts ut varje år. I framtiden hoppas man kunna överföra liknande system till mindre länder som Danmark och storstäder som New York, London eller Singapore.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!