080201-isuzu-lämnar-usa

Isuzu lämnar USA

Isuzu slutar att sälja bilar på den nordamerikanska marknaden. Efter flera år av dalande försäljning kastar det japanska märket in handduken. Förra året såldes endast 7 900 bilar i USA.

Isuzu är en av få biltillverkare som går emot strömmen. När många andra gör vad de kan för att etablera sig på USA-marknaden gör Isuzu tvärtom och flyr fältet. I ett pressmeddelande anger man två huvudsakliga orsaker. För det första har försäljningen bokstavligen störtdykt. Förra året såldes exakt 7 906 bilar, vilket kan jämföras med 15 751 bilar 2006. För det andra har man för få modeller. De enda modellerna som finns till försäljning är Ascender och den mindre i-series-pick-upen. När det blev känt att GM inte tänker utveckla några uppföljare till Trailblazer och den mindre pick-up-plattformen blev läget omöjligt för Isuzu. Det innebär att Isuzu inte längre skulle ha några bilar att förvandla till sina egna, som man har gjort med Ascender som i grunden är en Trailblazer.

Det kommer att kosta Isuzu närmare 37 miljoner dollar att köpa sig ut från USA-marknaden. Det som kostar mest är att köpa ut sig ur avtalen med de 201 återförsäljare man har i landet. Utöver det tillkommer diverse omkostnader för flytten. Man lämnar dock inte de få, men ändå existerande Isuzu-ägarna i sticket. Reservdelar och garanti- och serviceavtal ska fortsätta att distribueras en tid framöver.

Vid en tillbakablick på Isuzus historia i USA är det svårt att förstå hur det har kunnat gå så illa. 1992 och 1993 var den mellanstora suven Rodeo den bäst säljande icke-amerikanska suven i USA. Med siffror på 45 000 respektive 49 000 sålda bilar såg framtiden ljus ut. Den positiva trenden fortsatte under hela 90-talet. Med millennieskiftet vände dock turen. 1999 sålde Isuzu drygt 100 000 bilar totalt, 2007 såldes som sagt knappt 8 000 bilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!