101102-volvo-jacoby Foto: Fotograf Lars Ardarve AB

Jacoby: Volvo inte redo att utmana i toppen

Volvos nye vd Stefan Jacoby håller inte med styrelseordförande Shufu om att Volvo behöver en lyxbil. Enligt Jacoby är Volvo inte redo och måste sluta försöka kopiera tyskarna.

Det verkar råda delade meningar i Volvo-ledningen. Den nye styrelseordföranden Li Shufu förklarade i somras att Volvo behöver en produkt som kan konkurrera med Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass. Volvos nye vd Stefan Jacoby håller inte med. I en intervju med brittiska Autocar förklarar Jacoby att Volvo inte är redo att utmana i det segmentet. Jacoby kan inte tänka sig att ta det steget förrän man har uppnått målet att sälja 800 000 bilar årligen.

Jacoby tycker också att Volvo måste göra något åt sin image.

– Volvo är i dagsläget inte i harmoni med vad märket står för. Vi måste återvända till de svenska rötterna – inte så sportigt utan mer funktionellt svenskt och skandinaviskt elegant, säger Jacoby till Autocar.

När det gäller designen anser Jacoby att enkelhet är nyckeln.

– Vi måste sluta kopiera tyskarna. Vi ska stå för vad Skandinavien står för: hög värdesättning av människan, stark social trygghet och välfärd.

Jacoby påpekar att Volvo inte nödvändigtvis måste ha bilar i samma storlek som premiumtyskarna. Volvo håller just nu på att utvärdera sin plattformsstrategi och man överväger att gå ned till två, eller till och med en enda plattform. När det gäller motorer är V8-motorn snart historia och de sexcylindriga kan också komma att försvinna till förmån för starkare och snålare fyr- och femcylindriga motorer.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!