100803-jaguar-americascup

Jaguar är ute och seglar

Katter brukar inte gilla vatten, men Jaguar har fattat mod och begett sig till sjöss som sponsor av brittiska America’s Cup laget/syndikatet Team Origin. Målet är att vinna tillbaka den prestigeladdade America’s Cup pokalen till hemlandet.

Och det börjar bli på tiden. Trots upprepade försök har England inte innehavt ”Cupen” sedan man storstilat förlorade den 1851. Nu är det i och för sig bara USA, Australien, Nya Zeeland och Schweiz som kan stoltsera sig som Cup-vinnare, men i alla fall – hög tid. Syndikatledare och initiativtagare Sir Keith Mills (entreprenör i reklambranschen) menar att ”Jaguar är ett klassisk brittiskt märke under omformning, deras beslutsamhet att utveckla miljövänligare bilar passar teamets profil perfekt.” Kanske det. Jaguar kommer hur som helst inte vara enda biltillverkare på startlinjen. BMW sponsrar sedan flera år tillbaka nuvarande Cup innehavare, BMWOracleracing. Toyota har ett mångårigt samarbete med Emirates Team New Zeeland och Audi aviserade under våren att de kommer stötta Italienska Mascalzone Latino. Under det tidiga 1990-talet var till och med Saab inblandade i America’s Cup, då som sponsor till svenska Tre Kronor. Hur mycket Jaguar har betalat för att få en framträdande plats på America’s Cup båten är en väl bevarad hemlighet. Teamet lystrar numera till det lätt krystade namnet ”Team Origin Racing with Jaguar”. De första seglingarna under det nya namnet sker i samband med seglarfesten ”Cowes Week” (England) som pågår till och med den 10 augusti.

America’s Cup:

Efter en segsliten rättsprocess avgjordes 33:de America’s Cup i februari 2010. Mycket är fortfarande oklart inför det 34:de, men mycket pekar på att Team Origin och övriga team kommer göra upp i San Fransisco 2013. Två svenska lag hoppas på deltagande, Artemis och Victory Challenge. En detalj i sammanhanget är att tävlingsledningen inte har bestämt vilken båttyp som ska användas. Vi gissar att Jaguar håller en krona på katamaraner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!