Jaguar E-Type Lightweight

Jaguar återupptar tillverkningen av E-Type

Jaguar återupptar tillverkningen av märkets legendariska E-Type, första exemplaret kommer att visas senare i sommar.

I februari 1963 sparkade Jaguar igång projektet med att bygga E-Type Lightweight, en lättviktsversion av vanliga E-Type ämnad för tävlingsbruk. Det bestämdes att 18 exemplar skulle byggas, men 1964 rullade den sista tillverkade ut från fabriken med chassinummer 12.

Nu ska Jaguar bygga de resterade sex exemplaren och de kommer att tillverkas för hand till de exakta specifikationerna av bilarna som byggdes 1963-64. Jämfört med en vanlig E-Type väger Lightweight 114 kilo mindre tack vare att de flesta karossdelar och motorblocket är tillverkat i aluminium, samt avskalad interiör och avsaknaden av exteriöra detaljer. Även motorn blir densamma som originalbilarna vilket betyder en rak sexa på 3,8 liter som ger 305 hästkrafter.

Den första av de sex bilarna har redan börjat tillverkas och den färdiga bilen kommer att visas senare i sommar. Troligen kommer det att finnas en uppsjö av potentiella kunder trots att priset förmodligen blir astronomiskt högt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!