Jaguar C-X16

Jaguar C-X16 – vacker som få

Jaguars linjesköna sportvagnskoncept får hybriddrift och är i mått mätt den minsta Jaggan som rullat ut från fabriken sedan 50-talet.

Här är den Jaguar som vi tidigare bara kunnat visa upp som skisser. Nu släpper alltså Jaguar pressbilder på bilen innan världspremiären på Frankfurtmässan senare i september.

Enligt Jaguar bär C-X16 linjer och teknik som vi kommer få se i kommande modeller från den brittiska biltillverkaren.

– Med C-X16 har vi tagit det nuvarande prisvinnande designspråket till nästa generation och skapat en bil som är själva kärnan i vad Jaguar kan göra i framtiden, säger Jaguars designchef Ian Callum i ett pressmeddelande.

Under motorhuven finns en kompressormatad bensindriven V6-motor som med full gas ger 380 hästkrafter och 450 newtonmeter i vrid. Är föraren på omkörningshumör har Jaguar utrustat C-X16 med en elmotor som ger 95 extra hästkrafter och 235 extra newtonmeter med en knapptryckning på ratten.

Systemet sitter kopplat till den åttaväxlade lådan och bägge motorerna skickar kraften till bakhjulen. Batterierna laddas genom energin som uppstår när bilen bromsar vilket laddar batterierna, så kallad KERS-teknik, som ävenVolvo experimenterat med.

Effekten tillåter en acceleration till hundra kilometer i timmen på 4,4 sekunder och en toppfart på 299 kilometer i timmen. Elmotorn kan hänga med upp till 80 kilometer i timmen, sedan hoppar även V6-motorn in och driver bilen. Utsläppen är med tanke på effekten i motorn relativt låga 165 gram koldioxid per kilometer.

Med sina 4,45 meter, två meter i bredd och 1,3 meter i höjd är C-X16 den minsta bilen från Jaguar sedan XK-120 från 1954. Som av en händelse är det i samma storleksklass som Porsche 911, som även den kommer visas upp på bilsalongen i Frankfurt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!