Jaguar F-Type

Jaguar F-Type var och är äkta

I går läckte det ut en bild på öppna sportvagnen F-Type. Nu bekräftar Jaguar det vi alla redan visste, att bilden är äkta och bjuder därmed på den i högre upplösning.

Jaguar F-Type behöver snart ingen närmare presentation, men vi kör ändå en kort resumé här och nu.

På Frankfurtsalongen förra året visade Jaguar upp konceptbilen C-X16 som inte bara ni läsare hyllade för dess former, även på salongen var trycket hårt från publiken som flockades i och runt Jaguars monter.

Varumärkeschef Adrian Hallmark berättade tidigare i år att jaguar utan en sportbil i modellprogrammet är som Porsche utan 911. Därför ska de lansera en sportbil som ska få namnet F-Type. Med andra ord dissade herr Hallmark märkets egen XK-modell för att inte vara en sportbil (trots att den går som en sådan, låter som en sådan och till stora delar ser ut som en sådan, inte minst XKR-S).

Kort därefter släppte man officiella ”spionbilder” på F-Type, men endast bilder med tygsuffletten uppfälld. F-Type är alltså en cabriolet till skillnad från konceptbilen C-X16. En coupé är dock att vänta längre fram i tiden.

I går så dök det plötsligt upp en bild (se bildgalleriet) i vår mailkorg som visade upp Jaguar F-Type i all sin prakt, med taket nedfällt och i tre olika kulörer. Bilden hade spridits av spionfotografen Chris Doane via hans Facebook-sida. Visst såg bilden ut som äkta vara och visst trodde vi det, men i dag har Jaguar valt att skicka ut bilden i något högre upplösning än den från i går och de berättar att det är världspremiär nästa vecka.

Tack vare den större bilden ser vi att det står ett ”S” i grillen på de tre bilarna. S för Jaguar betyder extra effekt och i det här fallet den nyutvecklade V6-motorn med kompressor och 380 hästkrafter. En basversion med 340 hästkrafter har tidigare bekräftats. En R-version med kompressormatad V8 på fem liter och i dagsläget okänt antal hästkrafter (räkna med många) är också på tapeten.

Debuten för F-Type äger alltså rum nästa vecka nere i Paris. Till våren startar försäljningen som årsmodell 2014.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!