Jaguar köper världens största samling av brittiska bilar

I en tid då utförsäljningar av krisande biltillverkares historik sker alltför ofta är det trevligt att höra om motsatsen – Jaguar köper nämligen världens största samling av brittisk bilindustrihistoria.

Visst minns vi auktionen av Saab-museet 2012, eller hur Bertones historiska konceptbilar auktionerades ut år 2011. Nu senast var det en rad Spyker-bilar som hamnade under klubban, till följd av en obetlad skuld. Som tur var kunde dock i alla fall Saab-museet räddas i sin helhet – och enligt uppgift har även Spyker rett upp sina problem. Alldeles oavsett är det ibland skönt när motsatsen sker – att någon biltillverkare har ekonomi tillräckligt god att stärka sina historiska samlingar.

Så är fallet nu hos Jaguar, som låter meddela att man köpt världens största privata samling av historiska brittiska bilar. Samlingen, som består av hela 543 bilar, hade samlats ihop av tandläkaren James Hull, som drivit över 50 tandvårdskliniker i Storbritannien. Hull ska enligt uppgift länge varit på jakt efter att hitta den ”rätta” köparen till samlingen.

Över 130 av bilarna i samlingen ska vara av just märket Jaguar – bland annat sju XK120, ett antal C-Type och D-Type, en ovanlig XKSS, åtta E-Type och en rad andra modeller. I samlingen finns även Winston CHurchills Austin och Elton Johns Bentley.

Den del av Jaguar som köper samlingen är enheten Special Vehicle Operations, som även byggde den cykelbil vi kunde visa i förra veckan. Och även alltså har hand om märkets historiska arv. Och trots att många av bilarna i samlingen är av andra märken, säger en talesperson för Jaguar att samlingen kommer att bibehållas intakt för överskådlig framtid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!