Jaguar Land Rover bygger nytt i Kina

De två indienägda britterna Jaguar och Land Rover förbereder sig för att anstorma den kinesiska marknaden. För att öka sin försäljning i Kina kommer man att gå ihop med Chery för att bygga en fabrik och ett forskningscenter i östra Kina.

Tata Motors dotterbolag Jaguar Land Rover gör sig redo för en rejäl investering i Kina. Tillsammans med den tidigare Volvo-friaren Chery Automobile ska man investera 10,9 miljarder yuan, motsvarande 12,6 miljarder kronor, för att etablera en helt ny sammansättningsfabrik i östra Kina. Fabriken beräknas stå färdig och vara redo för tillverkning redan 2014 och den kommer att ägas och drivas till lika stora delar av Jaguar Land Rover och Chery. I planerna ingår även etableringen av ett nytt forsknings- och utvecklingscenter som ska ta fram bilmodeller enbart för kinesiska kunder, som ofta hellre åker än kör bil. Det talas dessutom om ett nytt bilmärke skräddarsytt för den kinesiska marknaden.

 Jaguar Land Rover kan räkna Kina som sin i särklass snabbast växande marknad, den kinesiska försäljningen av de brittiska bilarna har ökat med hela 80 procent hittills i år och det är lilla Range Rover Evoque som har stått för största delen av tillväxten.

 Att Jaguar Land Rover gör investeringen tillsammans med Chery beror sannolikt inte på att de har några särskilt varma känslor för den kinesiska biltillverkaren utan snarare på att kinesiska kräver att utländska biltillverkare samarbetar med de inhemska när de etablerar sig i landet, annars drabbas de av en 25-procentig importskatt. Jaguar Land Rover är inte de första, även Audi, Mercedes och BMW har på detta sätt gett sig in i den kinesiska bilmarknaden.

 Jaguar Land Rover växer även på de brittiska öarna. Hemma i Gaydon planeras en investering på två miljarder pund, cirka 23 miljarder kronor, för att expandera fabriken och utvecklingsavdelningen. Inom de närmaste fem åren ska de båda märkena lansera 40 nya eller uppgraderade modeller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr