100811-tata-vinst

Jaguar Land Rover drev Tata till miljardvinst

Den indiska biljätten Tata Motors överträffar alla förväntningar och redovisar en kvartalsvinst på drygt tre miljarder kronor. Jaguar och Land Rover bidrog stort till de goda affärerna efter att efterfrågan på bilarna ökat markant.

 Indiska Tata Group har tillsatt en panel bestående av fem personer som har till uppgift att hitta en efterträdare till koncernens grundare Ratan Tata. 72-årige Tata uppges förbereda sin pensionering och letar efter en person som kan efterträda honom. Tata väntas lämna över rodret för sin stora verksamhet, som bland annat innefattar biltillverkaren Tata Motors, om två år. Som det ser ut nu lämnar Ratan Tata över ett företag i bästa skick. Tata Motors senaste kvartalsrapport visar en vinst på drygt tre miljarder kronor, vilket är en rejäl förbättring mot samma period förra året då företaget gick med förlust.

Under årets andra kvartal sålde Tata Motors 182 000 bilar, vilket är 48 procent fler än under samma period i fjol. Av dessa var nästan 15 000 den lilla budgetbilen Nano. Nano, som har lanserats som världens billigaste bil, blev fyra procent dyrare i juni. De tidigare Ford-ägda britterna Jaguar och Land Rover bidrog stort till Tatas fina siffror genom att redovisa en nettovinst på 2,6 miljarder kronor, vilket är en rejäl förbättring mot samma period förra året då de gick med 761 miljoner kronor i förlust. Försäljningen av Jaguar- och Land Rover-bilar ökade med 59 procent och gick särskilt starkt i Kina. Efterfrågan på Jaguars och Land Rovers bilar överträffade förväntningarna så pass att man nu måste vända sig till Ford och be om fler motorer. Även efter försäljningen har Ford fortsatt att levererar motorer till britterna och ska så göra fram till 2019 men hinner inte tillverka så många som Jaguar och Land Rover behöver. Enligt Tata Motors vd Carl-Peter Forster skulle man kunna sälja ännu fler bilar om motorerna från Ford levererades snabbare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!