101020-jaguar-land-rover

Jaguar Land Rover-fabriker räddade

Den brittiska bilindustrin har nåtts av ett glädjebesked från Indien. Ingen av de tre Jaguar Land Rover-fabrikerna i Storbritannien behöver läggas ned, tvärtom. Moderföretaget Tata ska i stället investera nya pengar och anställa ny personal för att möta efterfrågan på bilar.

Det råder glädjeyra i den brittiska bilindustrin sedan det blev klart att ingen av de tre fabriker som tillverkar Jaguar- och Land Rover-bilar behöver slå igen. Förra året meddelade Jaguar Land Rover-ägaren Tata Motors att en av de tre fabrikerna i Castle Bromwich, Solihull och Halewood skulle behöva läggas ned på grund av den ekonomiska svackan som gjorde att fabrikerna gick för halvfart.

Nu har Tata Motors beslutat att alla de tre fabrikerna behövs för att möta den växande efterfrågan på Jaguar- och Land Rover-bilar. Försäljningen av Jaguar- och Land Rover-bilar ökade med 15 procent i september till knappt 20 000 bilar. Hittills i år har försäljningen ökat med 40 procent. För att kunna tillverka så många bilar som kunderna efterfrågar ska moderbolaget Tata pumpa in motsvarande 53 miljarder kronor i de tre fabrikerna under de närmaste tio åren. Enligt planerna ska 2 000 personer nyanställas, varav 1 000 behövs i Halewood-fabriken där nya Range Rover Evoque ska sättas ihop. Jaguar Land Rover har för närvarande drygt 14 000 anställda i Storbritannien.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!