081125-jaguar-land-rover

Jaguar Land Rover i djup kris

Efter stadigt fallande försäljning befinner sig indiskägda Jaguar och Land Rover i en djup ekonomisk kris. För att rädda verksamheten ber man nu den brittiska staten om ett lån på tolv miljarder kronor.

Brittiska Sunday Times rapporterar att Jaguar och Land Rover för samtal med den brittiska regeringen om ett lån på en miljard pund, motsvarande 12 miljarder kronor. Enligt Sunday Times har premiärminister Gordon Brown redan börjat utreda Jaguar Land Rovers förfrågan och väntas uttala sig i slutet av den här veckan. I brittisk media är Jaguar Land Rovers rop på hjälp en stor nyhet, då det endast är nio månader sedan de brittiska märkena köptes av indiska Tata Motors. Hoppet som då väcktes ser nu ut att vara försvunnet.

Jaguar och Land Rover sysselsätter 15 000 personer på de brittiska öarna. Dessa tvingas nu dra ned på temport rejält eftersom det finns ett stort överskott av bilar på lager. De senaste månaderna har sett allt annat än ljusa ut för de två britterna, speciellt för Land Rover. Under årets tio första månader har Land Rover tappat 37 procent av försäljningen i USA och 27 procent i Storbritannien under samma period. För Jaguar och Land Rover sammanräknat har försäljningen på alla marknader minskat med 25 procent. Det har inte gått mycket bättre för Tata den senaste tiden. Inte ens ett av Indiens största företag går obehindrat genom finanskrisen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!