Jaguar Land Rover visar cykelvarnare

Den senaste tiden har Jaguar Land Rover visat en del framtida säkerhetssystem. Nu visar man upp ett system som varnar föraren för cyklister.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tidigare har Tata-ägda Jaguar Land Rover visat upp system som transparent motorhuv, aktiv vindruta och senast var det transparenta takstolpar.

Nu visar de upp systemet de kallar ”Bike Sense” som varnar föraren för eventuella cyklister och motorcykelförare, ett system liknande de döda vinkel-system som redan finns på en rad bilar men mer avancerat.

Sensorer läser av omgivningen efter eventuella faror nära fordonet därefter varnas föraren. I stället för att använda ikoner eller ljudsignaler, som tar tid för hjärnan att uppfatta, använd en kombination av ljud, ljus och känsel för att uppmärksamma föraren.

Om en cykel till exempel närmar sig bakifrån på höger sida ger bilens högtalare ifrån sig ett ringklockeljud på motsvarande sida samtidigt som bilens kupé lyser i ett rött sken där cykeln befinner sig och stolen vibrerar vid höger axel.

Stannar du vid vägkanten och avser att öppna dörren vibrerar handtaget samtidigt som de övriga signalerna om en eventuell fara närmar sig.

Om eller när ”Bike sense” dyker upp i produktionsbilar bör det vara uppskattat bland både bilförare och cyklister, särskilt i storstadsmiljö där det är vanligt att cykelrelaterade olyckor sker på grund av bristande uppmärksamhet. Med det säger vi inte att det endast är bilisternas fel. Kanske bör liknande system införas även på cyklar.

Förra månaden visade Volvo upp ett system där bil och cykelhjälm kommunicerar med varandra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!