071218-jaguar-land-rover

Jaguar och Land Rover – indiskt eller amerikanskt?

Dagarna för Jaguar och Land Rover som bilmärken inom Ford-koncernen är räknade. Nu återstår bara tre budgivare – två indiska biltillverkare och ett amerikanskt investmentbolag.

När vi för en dryg vecka sedan rapporterade om Jaguars och Land Rovers framtid i Fords händer berättade vi att en försäljning kommer att äga rum runt årsskiftet och att budgivarna var fem till antalet.

Att försäljningen äger rum runt årsskiftet stämmer fortfarande, dock är antalet budgivare nu nere i tre stycken. Företagen som nu försöker bjuda över varandra är de indiska biltillverkarna Tata Motors och Mahindra & Mahindra samt amerikanska investmentbolaget One Equity Partners. Vem som går segrande ur budstriden återstår att se.

De företag som nyligen hoppat av budgivningen är Ripplewood Holdings, TPG Capital och Terra Firma. Ännu lite längre bak i tiden hoppade Chryslers nya ägare Cerberus Capital av budgivningen.

Arbetarna på Jaguars och Land Rovers fabriker i Storbritannien är oroade över budgivningsutvecklingen. Kommer produktionen av de båda bilmärkena ske utanför Storbritanniens gränser? Jaguar och Land Rover kan i arbetarnas värsta fall tillverkas i Indien i framtiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!