100714-jaguar-ny-e-type

Jaguar och Land Rovers modelloffensiv

Åtskilliga gånger har det spekulerats om en ny Jaguar-modell i samma anda som klassiska E-Type. Nu bekräftas modellen från högsta nivå och det avslöjas samtidigt att Jaguar ska lansera en ny X-Type och en kombiversion av XF.

Tata-ägda Jaguar och Land Rover ska fördubbla sina modellprogram under de närmaste åren. Detta enligt Tata Motors nytillträdde vd Carl-Peter Forster som berättade om de två britternas framtid i intervju med tyska tidningen Automobilwoche.

Forster vill inte ange någon tidsplan för satsningen men han talar om en liten sportbil i samma anda som klassiska E-Type. En sådan modell har det spekulerats om länge och Forster har redan vid ett tidigare tillfälle talat om en kommande sportroadster. Vad modellen ska heta är oklart men XE eller F-Type är heta tips. Designmässigt hoppas vi på en bil i samma stil som Jaguars gamla konceptbil F-Type. Enligt Forster ska Jaguar även lansera en ny X-Type som konkurrent till Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass men även en kombiversion av XF. Det finns även planer för en XF med lång hjulbas för den kinesiska marknaden.

På Land Rovers sida har den största nyheten redan premiärvisats – den nya lillsuven Evoque. Forster öppnar dock dörren för att nästa Freelander kan komma att göras i en XXL-version med sju sittplatser och senast 2015 ska en ny Defender vara färdig. För Range Rover och Range Rover Sport väntar rejäl downsizing under motorhuven. Forster talar om fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer med turboladdning.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!