080130-jaguar-f-type-911

Jaguar tänker ta upp kampen med 911

Trots en trolig väntad försäljning av Jaguar till indiska Tata Motors finns det nu uppgifter som gör gällande att britterna planerar att tillverka en äkta sportbil. Siktet är inställt på Porsche 911.

Det är mycket som händer runt Jaguar nu. Lansering av nya modellen XF, en stundande försäljning tillsammans med Land Rover och trolig (slut)destination är Indien. Det är kanske på grund av det sistnämnda som ryktena återigen blossat upp om att Jaguar tänker producera en helt ny äkta sportbil. Många kanske tänker att de redan har det i XK-modellen, men ska sanningen fram så är den nog mer av en GT-vagn är en sportbil som trivs lika bra på banan som på vägen.

Jaguar visade under år 2000 upp en konceptbil som gick under namnet F-Type Concept (bilden ovan). Den sågs mer som en utmanare till Porsche Boxster, men nådde aldrig produktion. Men nu när Jaguar snart inte längre tillhör Ford (och samtidigt inte har Aston Martin, tidigare Ford, inom samma koncern) finns chansen att de brittiska formgivarna och teknikerna får påbörja arbetet av sin drömbil. Inte helt osannolikt är det om bilen får beteckningen F-Type. Den kommer i så fall att använda sig av XJ:s aluminiumchassi som grund, fast då i kortare format. En utmärkt byggsten av börja med, sett till den låga vikten. Vilka motorer som 911-dräparen, om det nu är möjligt, får kan man bara spekulera i, men den 4,2-liters V8-maskin som Jaguar redan i dag förfogar över skulle räcka långt.

Endast framtiden kan utvisa vad Jaguar kommer att kunna erbjuda i sportbilssegmentet, men visst skulle det vara skoj om Aston Martin får en ny brittisk konkurrent på halsen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!