070508_jaguar_xf

Jaguar X-type läggs ner och S-type ersätts

XF är modellbeteckningen på den bil som tar över som Jaguars instegsmodell eftersom X-type troligtvis läggs ner efter sex års produktion.

Trots att X-type är relativt populär så lär inte Jaguar producera en ny version av modellen. X-type har funnits sedan 2001 och redan nu borde den sjunga på sista versen för att snart ersättas. På grund av Jaguars ansträngda ekonomiska läge så begränsas utvecklingen av framtida modeller samtidigt som de kommer att lägga all fokus på nya modellen XF, som ska bli S-types ersättare.

X-type möttes av blandade känslor när den presenterades första gången. De inbitna Jaguar-fantasterna gillade inte modellens utseende och att den ärvt många detaljer från Ford Mondeo. 

Nya XF ska ändra på det samtidigt som den ska locka nya köpare, gärna från de tyska märkena Audi, BMW och Mercedes.

- Modellen måste bli en succé. Detta ska bli Jaguars lyft rent ekonomiskt de närmaste fem åren, säger David Blackhall, chef för Jaguar i Australien, till tidningen Drive. Vidare berättar han att modellen har möjlighet att komma i fler utförande än endast som fyradörrars sedan. Samtidigt finns alternativet att plocka flertalet olika motorer från Fords Premier Automotive Group vilket kan innebära fyrcylindriga bensinare, hybrider och en turbodiesel-V8.

Konceptbilen C-XF som visades i Detroit tidigare i år påstås ligga väldigt nära produktionsversionen av XF. Dock kommer strålkastarna att bli något större samtidigt som taklinjen höjs med några centimeter. Bilderna här är på C-XF som alltså bör ge oss en fingervisning hur S-types efterträdare kommer att se ut när den presenteras i september på Frankfurts bilsalong.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet