070302_jaguarxj

Jaguar XJ får nytt stuk – igen

Ska ytterligare en ansiktslyftning öka intresset för lyxlimousinen XJ? Det hoppas man på hos Jaguar och meddelar att uppdateringen är mer än bara optisk.

Nuvarande generation av Jaguar XJ har moderniserats i omgångar sedan den lanserades 2003. Årets uppdatering får ses som den mest genomgripande. 

Den nya fronten är rätt brutal och överensstämmer inte helt med den strama form som bilen hade från början.   

– Varje Jaguarmodell måste ha en distinkt front så att man med ett ögonkast kan känna igen den som en Jaguar. Den facelift som vi givit den nya årsmodellen uppfyller det kravet, säger chefsdesignern Ian Callum.

De stora luftintagen är fyllda med rutmönstrat grillgaller, omgärdat av kromdetaljer. Alla XJ-modeller får också luftutsläpp bakom framhjulen, som på konceptbilen C-XF. På de kompressormatade versionerna är denna dekoration utförd i aluminium. Samtidigt har sidoblinkersen flyttat upp till backspeglarna och ur profil märks också de nya trösklarna som går längre ner.

Bak sitter en ny stötfångare med nya integrerade ändrör och på bagageluckan sitter en diskret spoiler. 

Förare och passagerare kan glädjas åt helt nykonstruerade framstolar, som kan extrautrustas med ventilation. De nya stolarna är dessutom något tunnare än de tidigare vilket ökar benutrymmet i baksätet. 

Motorpalletten lämnas orörd och nya XJ börjar att säljas i augusti. Premiär blir det på Genèvesalongen i nästa vecka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!