090420-jaguar-xj-nya

Jaguar XJ – ny generation i juli

Den 9 juli smäller det, för då ska Jaguar visa upp sitt flaggskepp med nya former, nämligen en ny generation XJ. Bilen, som i stort sett är byggd helt i aluminium, kommer bland annat att få tal del av nya V8:an på 510 hk som sitter i XFR.

1968 var året då Jaguar presenterade sin nya lyxmodell XJ. Sedan dess har det avverkats tre generationer (Mk 1, 2 och 3) med en hel drös ansiktslyftningar och uppdateringar inom respektive generation.

Nu är det tid för Mark 3 (kom 2003) att avlösas med Mark 4, X351 som den benämns internt. Den nya generationen ska presenteras i London den 9 juli, vilket Jaguar Cars vd Mike O’Driscoll avslöjade på bilsalongen i Shanghai tidigare i dag.

I samband med dagens information har Jaguar dessutom valt att skicka ut första bilderna och första filmen på bilen. Dock handlar det bara om en smygtitt där man får se den från ovan. Vad vi kan se, baserat på bilderna, så handlar det tydligt om nya former som mer liknar konceptbilen C-XF och modellserien XF än nuvarande XJ.

Jaguar uppger att bilen byggs helt i aluminium enligt de principer som används vid flygplansbyggande. Karossen nitas och limmas för överlägsen styrka och hela konceptet, tillsammans med hjulupphängningarna i aluminium, sägs göra bilen lättare än någon annan konkurrent.

Nya XJ kommer att erbjuda sina kunder att välja mellan kort och lång karossversion. Dessutom kommer kunderna att kunna välja mellan en rad olika specifikationer för att sätta personlig prägel på sin lyxvagn. En av nyheterna är panoramaglastak.

Under huven hittar bland annat de två nyaste XF-maskinerna ned. Dels är det den direktinsprutade V8-motorn från XFR som bjuder på 510 hästkrafter hämtade från fem liters volym. Den andra maskinen är dieselmotorn på tre liter som är 275 hästkrafter stark och har gott om vrid, 600 newtonmeter.

Alla detaljer och fler bilder tänker Jaguar släppa i samband med premiären i London den 9 juli.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!