Jaguar XJR575 officiell – värsting med klös

Jaguar Land Rover har haft bråda dagar på sistone, med ett flertal nya modeller och modellvarianter presenterade på sistone. Och man har inte glömt flaggskeppet XJ heller – nu kommer nämligen den snabbaste och starkaste versionen hittills, XJR575.

Det har varit mycket nytt på Jaguar-fronten på sistone. Från nya lillsuven E-Pace, via en värstingversion av Jaguar XE och kommande elsuven I-Pace till nya XF Sportbrake, samtidigt som större suven F-Pace har fått företaget att redovisa rekordförsäljning. Men tro inte att de helt har glömt sitt stora flaggskepp XJ. Nu har nämligen företagets prestandaavdelning fått sätta tänderna ordentligt i storbilen, och tagit fram modellen med namnet XJR575.

Siffrorna i slutet av namnet antyder hästkraftsantalet, 575 stycken alltså, vilket är 24 fler än utgående XJR, som den ersätter. Den fem liter stora kompressormatade V8-motorn levererar också hela 700 newtonmeter och skickar iväg den 1 875 kg tunga vagnen från 0 till 100 km/h på 4,4 sekunder. 0,2 sekunder snabbare än föregångaren, ifall det spelar roll i sammanhang.

Toppfarten anges till 300 km/h jämnt. Även detta ett hack upp från företrädaren, 20 km/h för att vara exakt. Bland de exteriöra uppdateringarna märks ett nytt frontparti med nya luftintag, nya sidokjolar, ny bakspoiler, 20-tums blanksvarta hjul och röda bromsok. Interiört får man kviltade säten och en 10-tums touchskärm och allt annat som du hittar i övriga XJ-serien. Plus XJR575-märken överallt, exteriört och interiört.

Priset i Storbritannien hamnar på strax under 94 000 pund, även detta ett steg upp från utgående modell. I Sverige kostar XJR i dag 1 433 900 kronor. Ska vi gissa att även detta kommer att knuffas lite uppåt med nya modellen?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!