Jaguar XK

Jaguar XK läggs ner – F-Type dominerar

Jaguar meddelar nu att deras stora sportmodell XK läggs ned i sommar. Anledningen är skrala försäljningssiffror till följd av introduktionen av F-Type.

Jaguar har mycket spännande för framtiden, men XK ingår inte i den. XK läggs nämligen ned i sommar efter 18 års produktion. Två generationer hann se dagens ljus innan beskedet om nedläggning kom. Första generationen, som gick under modellbeteckningarna XK8 och XKR, kom 1996 och höll ut i tio år. Andra generationen får därmed bara åtta år i livet.

Anledningen till att XK, som när den kom avlöste långköraren XJS, försvinner ur sortimentet stavas F-Type. Sedan lillebrorsroadstern F-Type lanserades förra året har försäljningen av XK sjunkit som en sten. Exempelvis såldas omkring 1 000 XK-bilar under de tre sista månaderna 2012. Under motsvarande tre månader 2013 såldes endast ”en handfull” exemplar.

Om det blir någon ersättare till XK är ovisst. F-Type har blivit Jaguars nya ansikte som sportbilstillverkare och med nyligen introducerade F-Type Coupé lär F-Type stärka sina positioner än mer (och om den kommer som targa). Och med kommande bataljen med premiumtyskarna i mellanklass har Jaguar för närvarande fullt fokus på XE.

Kommer det en XK-avlösare lär det bli en modell med mer GT-karaktär än vad XK hittills haft.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!