Foto: Peter Burn Photography

Jaguars första suv kommer 2015

Det går bra för Jaguar och Land Rover just nu, och nu ska modellprogrammet för Jaguar utökas. En mindre modell är på väg, och nu kommer nya rapporter om att även en suv är på gång – och lanseras redan om två år.

Brittiska, men indiskägda Jaguar-Land Rover-koncernen har goda tider. Flera av de senaste modllerna från företaget säljer över förväntan – inte minst Range Rover Evoque och nya tappningen av ”riktiga” Range Rover säljer riktigt bra. Nu kommer nya rapporter om att suvmodeller inte ska vara något som är reserverat för Land Rover/Range Rover – även Jaguar har en suv på gång.

Vi vet redan att en kompakt sedanmodell från Jaguar är på gång, en slags efterträdare till tveksamt hågkomna X-Type, som troligen får namnet XS. Men utvecklingsavdelningen verkar ha fullt upp, för samtidigt som den lilla Jaguarmodellen är på gång, så ska nu Jaguars suvmodell ha nått slutskedet av designprocessen.

Enligt brittiska Autocar, som säger sig ha insyn i processen, kommer den nya Jaguarsuven att fa många drag från Jaguars sedanmodeller, bland annat den svärtade C-stolpen från XJ och stora delar av frontpartiet. Front och bakparti kommer att vara ganska tvära och höga, samtidigt som överhängen är korta. Men medan modeller som XJ och XF har liggande strålkastare kommer den nya suven få stående lampor, inspirerade av sportbilen F-Type.

Namnet kommer förmodligen bli antingen Q-Type eller XQ, båda har blivit varumärkesskyddade av Jaguar, och bottenplattan kommer att bli samma, kortade XJ-platta som ”lill-Jaggan”. Bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift ska finnas, liksom en rad, främst fyrcylindriga, motorer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!