Jaguars suv ska inte kallas suv

Under 2016 ska Jaguars första suv bli verklighet. Då får vi se C-X17 i produktionsutförande. Men någon suv är den inte, enligt Jaguar.

Ordet suv är i dag nästan ett skällsord. För tio år sedan fick du asfaltsindianerna på halsen om du satt i en suv. Numera vill nästan ingen biltillverkare kalla sina högbyggda modeller för suv, det är crossover som är nya modeordet. BMW var tidiga att påpeka att deras suvar inte var just suvar, i stället var X5 när den kom en SAV (Sports Activity Vehicle) och X6 när den kom en SAC (Sports Activity Coupé). Men visst är de suvar.

Precis lika mycket som Jaguars kommande suv är en suv. Fast Jaguar säger nu att när konceptbilen C-X17 blir verklighet ska den inte kallas för suv. Just nu under utvecklingsperioden går den under epitetet sportcrossover men när det är dags för premiär ska den få en mer slående titel.

– En Jaguar-suv är inte möjlig. Suvar och 4x4-bilar är något för Land Rover. Jaguars bil är betydligt mer vägorienterad och behöver därför en annan typ av namn, säger Jaguar Land Rover-chefen Ralf Speth till brittiska Autocar.

Jaguars suv... förlåt, högbyggda bil med sportig touch har premiär någon gång under 2016.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!