100706-fortkörning böter

Jakten på fortkörare trappas upp

Nya regler gör nu att utländska hastighetsöverträdande bilförare på besök i Sverige inte ska slippa undan fortkörningsböter. Samtidigt ska svenska bilister på utlandsbesök inte heller komma undan regelbrottet utan att lätta på lädret.

Utomnordiska bilburna gäster på väg genom Sverige har många gånger inte behövt bekymra sig för fortkörningsböter eftersom Sverige har saknat avtal med andra länder för att driva in bötesbeloppen. På andra hållet har det också varit ganska lätt för svenska bilförare att komma undan fortkörningsböter utanför Norden – de gånger då böterna inte måste betalas på gärningsplatsen.

Men det ska bli ändring på detta nu tack vare ett nytt samarbete mellan Kronofogdemyndigheten i Sverige och motsvarande enheter i 15 andra länder, nämligen Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien, Tjeckien, Ungern samt Österrike.

Tydligt ser man ett land som saknas i det nya samarbetet – Tyskland. Tyskarna är förmodligen de utlänningar som står för de flesta fortkörningarna i Sverige. Förhoppningarna är att fler länder ska ansluta sig till samarbetet, däribland Tyskland, ett land som väldigt många svenskar kör i eller passerar under bilturerna på kontinenten.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!