101029-bond-bilen-såld

James Bonds Aston Martin DB5 reades ut

Bondbilen har bytt ägare. En av bil- och filmvärldens största ikoner såldes i förra veckan på auktion i London. Priset blev inte så högt som väntat men James Bonds gamla Aston Martin DB5 kommer nu att flytta till USA.

I somras öppnade sig ett unikt läge för välbeställda James Bond-fantaster. Då meddelades nämligen att James Bonds Aston Martin DB5 från 1964 var till salu. RM Auctions hade fått i uppdrag att sälja bilen på en auktion som skulle hållas i London den 27 oktoberr. Då beräknades bilen gå för cirka 40 miljoner kronor, riktigt så dyr blev den dock inte.

Bond-bilens nye ägare är den amerikanske samlaren Harry Yeaggy som lade det vinnande budet på bilen. Slutpriset blev 2,9 miljoner pund, motsvarande 30 miljoner kronor vilket är en bra bit från den förväntade summan men ändå väldigt mycket pengar för en bil. Det här är dock inte vilken bil som helst.

Just den här bilen är det enda kvarvarande exemplaret som användes vid inspelningarna av Goldfinger och Thunderball, båda med Sean Connery i huvudrollen. Bilens tidigare ägare var radiostationsägaren Jerry Lee från Philadelphia som köpte bilen av Aston Martin 1969. Under de följande 41 åren har Lee vårdat bilen ömt och uppenbarligen kört väldigt lite – bilen har inte gått med än knappt 5 000 mil. Alla intäkter från försäljningen doneras till Jerry Lee Foundation som arbetar för att motverka fattigdomsrelaterade problem.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!