100311-jonsson-utmärkelse Foto: KONTINENT/STUDIO LIGHTHOUSE / Roger Schederin Kont

Jan Åke Jonsson prisas av handelskammaren

Jan Åke Jonsson har fått en utmärkelse av Västsvenska Industri- och Handelskammaren. Saabs vd får handelskammarens utmärkelse av första storleken för avgörande insatser för det västsvenska näringslivet.

 Om den sällsynt långdragna försäljningen av Saab har böljat fram och tillbaka och inget har verkat säkert så har det alltid funnits en fast punkt – Jan Åke Jonsson. Saabs vd har utåt visat ett obestridligt lugn och har till synes aldrig tvivlat på Saabs chanser till överlevnad. Nu prisas Jonsson för sin arbetsinsats. Det är styrelsen för Västsvenska Industri- och Handelskammaren som har beslutat att tilldela Jonsson utmärkelsen av första storleken för avgörande insatser för det västsvenska näringslivet. Motiveringen lyder som följer:

Under det senaste året har diskussionerna om Saab Automobiles framtid varit heta och publika. Under hela den processen har Jan Åke Jonsson stått upp för företaget på ett energiskt, uthålligt och professionellt sätt. Jan Åkes hårda arbete och förmåga att hantera de många olika intressenterna – befintliga ägare, potentiella köpare och representanter för såväl media som politiken – har förstärkt bilden av honom som en högt respekterad ledare innanför fabriksgrindarna i Stallbacka och som en förebild för andra i det västsvenska näringslivet.

Jonsson kommer att få ta emot utmärkelsen under Industri- och Handelskammardagen den 3 maj i Kongresshallen på Svenska Mässan i Göteborg. Då kommer även Saab Spykers vd Victor Muller finnas på plats när han och Jonsson ska delta i ett samtal om företaget, framtiden och ledarskapet.

Jonsson är den elfte mottagaren utmärkelsen av första storleken. Tidigare mottagare är:

2009 Per-Ingvar Brånemark, uppfinnare av titanskruven

2008 Olle Blomqvist, grundare Ellos

2007 Håkan Lans, innovatör

2006 Ivan Östholm, en av personerna bakom Losec

2005 Dan Sten Olsson, ägare Stena-sfären

2004 Pelle Petterson, designer

2003 Arvid Carlsson, nobelpristagare i medicin

2002 Pehr G Gyllenhammar, tidigare vd för Volvo

2001 Ingvar Kamprad, IKEA

2000 Percy Barnevik, tidigare vd Asea, ABB mm

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet